Μεταμορφωση

Του Σωτηρος

18ος αιώνας

Ο μικρός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, σε μικρή απόσταση από τον εγκαταλελειμμένο σήμερα ομώνυμο οικισμό και εικάζεται ότι η κατασκευή του ανάγεται στον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για δρομικό μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, στεγασμένο με οξυκόρυφη καμάρα χωρίς ενισχυτικά τόξα. Χαρακτηριστικό του ναού αποτελεί ότι ο βόρειος τοίχος του εφάπτεται σε φυσικό βράχο.

Οι συνολικές διαστάσεις του κτίσματος ανέρχονται σε περίπου 5,69 x 5,35 x 3,08 μ. (μήκος x πλάτος x ύψος), ενώ η είσοδος στο εσωτερικό επιτυγχάνεται από μια απλή ορθογώνια θύρα στον δυτικό τοίχο, το ανώφλι της οποίας διαμορφώνεται από απλά ξύλινα στοιχεία, ενώ διατηρεί και ένα απλό γείσο από σχιστολιθικές πλάκες.

Τα άλλα ανοίγματα που εντοπίζονται στον ναό είναι ένα μικρών διαστάσεων τετράγωνο παράθυρο στον νότιο τοίχο και ο φεγγίτης της κόγχης του ιερού, που διαμορφώνεται από ένα μικρό ορθογώνιο άνοιγμα χωρίς κάποιο γλυπτό διάκοσμο ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Εσωτερικά και εξωτερικά ο ναός είναι επιχρισμένος με κονίαμα, το οποίο καλύπτει και την δίρριχτη στέγη.

Ο ναός έχει υποστεί μικρής έκτασης επεμβάσεις οι οποίες δεν επηρέασαν την αρχιτεκτονική του κυρίως αναφορικά με τη συντήρηση των κονιαμάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περιβάλλων χώρος του ναού, στον οποίο βρίσκεται και το κοιμητήριο του ακατοίκητου οικισμού.

Ο ναός πριν από την έναρξη των εργασιών

Φωτογραφικο

Υλικο

360

Πανοραμα

Δείτε μια πανοραμική εικόνα της περιοχής

Drone

Video

Δείτε βίντεο του ναού και της περιοχής από ψηλά

Πληροφοριεσ

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα, το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει από την 1η Μαΐου μέχρι την 15η Οκτωβρίου από τις δύο εισόδους στο Ξυλόσκαλο και στην Αγία Ρουμέλη. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, η περίοδος λειτουργίας του δρυμού μπορεί να παραταθεί έως 31 Οκτωβρίου ή να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την είσοδο στο φαράγγι, ωστόσο θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη απόσταση (~16 χλμ) και το βραχώδες, στο μεγαλύτερο τμήμα του, έδαφος. Οι επισκέπτες, πριν ξεκινήσουν την εκδρομή τους, είναι χρήσιμο να ελέγχουν τυχόν ανακοινώσεις για έκτακτο κλείσιμο του πάρκου σε μέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, επικείμενα επικίνδυνα καιρικά/φυσικά φαινόμενα κ.α.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στα Φυλάκια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς:
Τηλ.: + 30 28237 70046, +30 28250 91254 ( καθημερινά, 7:00 – 16:00 )

Μετάβαση στο περιεχόμενο