Αφεντησ

Χριστοσ

18ος αιώνας

Ο ναός του Αφέντη Χριστού βρίσκεται επίσης εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου ακατοίκητου οικισμού και εικάζεται ότι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για δρομικό μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, στεγασμένο με οξυκόρυφη καμάρα χωρίς ενισχυτικά τόξα. Εξωτερικά η στέγη διαμορφώνεται με δίρριχτη σκεπή που καλύπτεται με ακατέργαστες λίθινες πλάκες επάλληλα τοποθετημένες.

Οι συνολικές διαστάσεις του κτίσματος ανέρχονται σε περίπου 6,27 x 4,20 x 3,83 μ. (μήκος x πλάτος x ύψος), ενώ η είσοδος στο εσωτερικό επιτυγχάνεται από μια ορθογώνια θύρα με ημικυκλικό ανακουφιστικό τόξο στον δυτικό τοίχο, ενώ εσωτερικά το ανώφλι αποτελείται από απλά ξύλινα στοιχεία. 

Το μοναδικό άλλο άνοιγμα που εντοπίζεται στον ναό είναι το παράθυρο της κόγχης του ιερού, που διαμορφώνεται από ένα μικρό ορθογώνιο άνοιγμα χωρίς κάποιο γλυπτό διάκοσμο ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Εσωτερικά και εξωτερικά ο ναός είναι επιχρισμένος με κονίαμα, ενώ στο βόρειο και νότιο τμήμα της καμάρας διακρίνονται ακόμα τα ίχνη από σκαλοθυρίδες της περιόδου κατασκευής του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι το δάπεδο του ναού καλύπτεται από φυσικές πλάκες τοπικού λίθου.

Ο ναός έχει υποστεί μικρής έκτασης επεμβάσεις, οι οποίες δεν επηρέασαν την αρχιτεκτονική του, κυρίως αναφορικά με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού και με τη συντήρηση των κονιαμάτων.

Ο ναός πριν από την έναρξη των εργασιών

Φωτογραφικο

Υλικο

360

Πανοραμα

Δείτε μια πανοραμική εικόνα της περιοχής

Drone

Video

Δείτε βίντεο του ναού και της περιοχής από ψηλά

Επόμενη εκκλησία ⇒

Πληροφοριεσ

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα, το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει από την 1η Μαΐου μέχρι την 15η Οκτωβρίου από τις δύο εισόδους στο Ξυλόσκαλο και στην Αγία Ρουμέλη. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, η περίοδος λειτουργίας του δρυμού μπορεί να παραταθεί έως 31 Οκτωβρίου ή να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την είσοδο στο φαράγγι, ωστόσο θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη απόσταση (~16 χλμ) και το βραχώδες, στο μεγαλύτερο τμήμα του, έδαφος. Οι επισκέπτες, πριν ξεκινήσουν την εκδρομή τους, είναι χρήσιμο να ελέγχουν τυχόν ανακοινώσεις για έκτακτο κλείσιμο του πάρκου σε μέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, επικείμενα επικίνδυνα καιρικά/φυσικά φαινόμενα κ.α.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στα Φυλάκια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς:
Τηλ.: + 30 28237 70046, +30 28250 91254 ( καθημερινά, 7:00 – 16:00 )

Μετάβαση στο περιεχόμενο