Αγιοσ

Νικολαοσ

18ος αιώνας

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εικάζεται ότι η κατασκευή του ανάγεται στον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για δρομικό μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, στεγασμένο με οξυκόρυφη καμάρα χωρίς ενισχυτικά τόξα. Εξωτερικά η στέγη διαμορφώνεται με δίρριχτη σκεπή που καλύπτεται με ακατέργαστες λίθινες πλάκες, επάλληλα τοποθετημένες.

Οι συνολικές διαστάσεις του κτίσματος ανέρχονται σε περίπου 5,58 x 4,32 x 4,45 μ. (μήκος x πλάτος x ύψος), ενώ η είσοδος στο εσωτερικό επιτυγχάνεται από μια απλή τοξωτή θύρα στον νότιο τοίχο, το ανώφλι της οποίας εσωτερικά αποτελείται από απλά ξύλινα στοιχεία. 

Το μοναδικό άλλο άνοιγμα που εντοπίζεται στον ναό, είναι το παράθυρο της κόγχης του ιερού, που διαμορφώνεται από ένα μικρό ορθογώνιο άνοιγμα χωρίς κάποιο γλυπτό διάκοσμο ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ναό είναι και η απουσία εξωτερικού επιχρίσματος, με αποτέλεσμα να παραμένει εμφανής η λιθοδομή της κατασκευής του.

Σημαντικό δεδομένο είναι επίσης και η ύπαρξη τεσσάρων εφυαλωμένων πινακίων εντοιχισμένων στην εξωτερική τοιχοποιία του ανατολικού τοίχου, πάνω από την κόγχη του ιερού, σε σχήμα σταυρού. 

Στο πέρασμα του χρόνου, ο ναός έχει υποστεί μικρής έκτασης επεμβάσεις οι οποίες δεν επηρέασαν την αρχιτεκτονική του, κυρίως αναφορικά με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού και με τη συντήρηση των κονιαμάτων στο εσωτερικό.

Ο ναός πριν από την έναρξη των εργασιών

Φωτογραφικο

Υλικο

360

Πανοραμα

Δείτε μια πανοραμική εικόνα της περιοχής

Drone

Video

Δείτε βίντεο του ναού και της περιοχής από ψηλά

⇐ Προηγούμενη εκκλησία

Πληροφοριεσ

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα, το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει από την 1η Μαΐου μέχρι την 15η Οκτωβρίου από τις δύο εισόδους στο Ξυλόσκαλο και στην Αγία Ρουμέλη. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, η περίοδος λειτουργίας του δρυμού μπορεί να παραταθεί έως 31 Οκτωβρίου ή να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την είσοδο στο φαράγγι, ωστόσο θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη απόσταση (~16 χλμ) και το βραχώδες, στο μεγαλύτερο τμήμα του, έδαφος. Οι επισκέπτες, πριν ξεκινήσουν την εκδρομή τους, είναι χρήσιμο να ελέγχουν τυχόν ανακοινώσεις για έκτακτο κλείσιμο του πάρκου σε μέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, επικείμενα επικίνδυνα καιρικά/φυσικά φαινόμενα κ.α.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στα Φυλάκια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς:
Τηλ.: + 30 28237 70046, +30 28250 91254 ( καθημερινά, 7:00 – 16:00 )

Μετάβαση στο περιεχόμενο