Αγιοσ

Γεωργιος

18ος αιώνας

Ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται μέσα στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Ως προς την χρονολόγησή του δεν διατηρούνται αξιόλογες πληροφορίες, αλλά εικάζεται ότι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για δρομικό μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, στεγασμένο με δίρριχτη στέγη χωρίς ενισχυτικά τόξα. Εξωτερικά η στέγη διαμορφώνεται με δίρριχτη κεραμοσκεπή που καλύπτεται με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

Οι συνολικές διαστάσεις του κτίσματος ανέρχονται σε περίπου 5,64 x 3,80 x 3,5 μ. (μήκος x πλάτος x ύψος), ενώ η είσοδος στο εσωτερικό επιτυγχάνεται από μια απλή ορθογώνια παραλληλόγραμμη θύρα στον δυτικό τοίχο, το ανώφλι της οποίας αποτελείται από απλά ξύλινα στοιχεία, ενώ διακρίνεται και ημικυκλικό ανακουφιστικό τόξο.

Το άλλο άνοιγμα που εντοπίζεται στον ναό, είναι ένα σχεδόν τετράγωνο παράθυρο επί του νότιου τοίχου, με επίσης ξύλινο ανώφλι, καθώς και ο φεγγίτης της κόγχης του ιερού, που διαμορφώνεται από ένα μικρό τετράγωνο άνοιγμα χωρίς κάποιο γλυπτό διάκοσμο ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. 

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει το ναό είναι και η εξωτερική διαμόρφωση του ημικύλινδρου του ιερού σε τρεις βαθμίδες – δακτυλίους, άγνωστο όμως, προς το παρόν, εάν πρόκειται για στοιχείο παλαιότερης φάσης ή απλά για αναληματική κατασκευή αντιστήριξης.

Ο ναός έχει υποστεί μικρής έκτασης επεμβάσεις κατά την πάροδο του χρόνου, οι οποίες δεν επηρέασαν την αρχιτεκτονική του, κυρίως αναφορικά με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού, την συντήρηση των κονιαμάτων και την τοποθέτηση αλουμίνιου κουφώματος στο παράθυρο.

Ο ναός πριν από την έναρξη των εργασιών

Φωτογραφικο

Υλικο

360

Πανοραμα

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε μια πανοραμική άποψη της περιοχής

Drone

Video

Δείτε παρακάτω βίντεο του ναού και της περιοχής από ψηλά

Πληροφοριεσ

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα, το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει από την 1η Μαΐου μέχρι την 15η Οκτωβρίου από τις δύο εισόδους στο Ξυλόσκαλο και στην Αγία Ρουμέλη. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, η περίοδος λειτουργίας του δρυμού μπορεί να παραταθεί έως 31 Οκτωβρίου ή να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την είσοδο στο φαράγγι, ωστόσο θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη απόσταση (~16 χλμ) και το βραχώδες, στο μεγαλύτερο τμήμα του, έδαφος. Οι επισκέπτες, πριν ξεκινήσουν την εκδρομή τους, είναι χρήσιμο να ελέγχουν τυχόν ανακοινώσεις για έκτακτο κλείσιμο του πάρκου σε μέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, επικείμενα επικίνδυνα καιρικά/φυσικά φαινόμενα κ.α.

Επίσης μπορείτε να καλείτε στα Φυλάκια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς:
Τηλ.: + 30 28237 70046, +30 28250 91254 ( καθημερινά, 7:00 – 16:00 )

Μετάβαση στο περιεχόμενο